fata cu sania pe deal

Beneficiile săniușului

Beneficiile săniușului. De ce să ieșim cu copiii iarna

 

Părinții, mai mult ca sigur, nu contabilizează beneficiile datului cu sania atunci când încearcă să hotărască dacă să își ducă sau nu copiii la zăpadă, argumentul principal, și cel care contează cu adevărat, fiind entuziasmul celor mici. Datul cu sania este o plăcere, iar dacă după o zi de zburat prin zăpadă bucuria ar fi tot ceea ce le rămâne, ar fi de ajuns. Însă o sanie de copii le aduce acestora și beneficii cuantificabile, atât fizice, prin fortificarea sistemului imunitar, cât și psihice, la nivelul stării de spirit, care derivă din faptul că săniușul este o activitate desfășurată în aer liber, de obicei în grup și la temperaturi scăzute.

 

Doza de aer curat, vitamina D și bucurie

 

Utilizarea regulată de săniuțe și articole de iarnă priește sănătății, ar putea fi un motto de iarnă foarte util, cunoașterea beneficiilor unei activități banale precum datul cu sania ajutându-i pe părinți să se mobilizeze când nu prea au dispoziția să lase căldura casei pentru îmbrățișarea rece a iernii doar ca să iasă la zăpadă cu cei mici. Și cu cât sunt mai conștienți de impactul pozitiv al unei sănii de copii, cu atât vor decide mai repede, fiindcă cei mici nu au răbdare când omătul este așezat, iar ei, până se tot gândesc părinții dacă da sau nu, s-au și încotoșmănat să iasă afară, cu un picior neîncălțat, mereu pe fugă.

 

Principalele beneficii ale săniușului:

 

Aer proaspăt - O gură de aer proaspăt este neprețuită în zilele de iarnă, când datorită temperaturilor scăzute petrecem foarte mult timp în spațiu închis, astfel că nu există scuză mai bună pentru a schimba decorul decât să vezi dacă mai merge vechea sanie de lemn. În plus, plăcuta oboseală de după va face somnul irezistibil.

Mișcare – Trei luni de iarnă înseamnă cam tot atâtea luni de leneveală, în general în fața televizorului, o tură la zăpadă fiind perfectă pentru menținerea la parametri optimi a sistemelor muscular, respirator, nervos și pentru întărirea imunității. Și asta, de la cele mai fragede vârste, o sanie de bebeluși fiind soluția ideală pentru a se bucura și ei de prima zăpadă din viața lor.

Vitamina D – În sezonul rece organismul intră în repaus, zilele scurte limitând expunerea la lumină naturală, cu efecte negative asupra nivelului de vitamina D. Astfel, reîncărcarea, prin „conectarea” la soarele de pe pârtie, este nu doar benefică, ci și foarte distractivă.

Relaxarea – Și cei mici au probleme și nemulțumiri, legate de școală, teme, lipsa activităților distractive sau reducerea socializării, de aceea o cură de zăpadă, în jurul blocului sau – împachetând din două mișcări sania pliabilă în portbagaj - pe pârtie, le va ridica copiilor nivelul de energie și le va îmbunătăți starea emoțională și cea psihică.

 

Starea de bine, un beneficiu în sine

 

Pe lângă efectele benefice ale săniușului asupra copiilor, această activitate în aer liber o să le facă bine și părinților. Poate nu se vor da pe sanie, însă până și faptul că îi vor trage pe cei mici, tot mai repede și mai repede, împinși de la spate de chiotele lor de bucurie, sau că vor urca până în vârful dealului chiar și o ușoară sanie de plastic, va avea un impact semnificativ în menținerea stării lor de sănătate.

Și chiar dacă nu ar fi toate beneficiile amintite, fericirea copiilor atunci când se dau cu sania și a părinților fericiți de fericirea lor este suficientă ca să-i lăsăm iarna cât mai des pe prichindei pe afară. Și să ieșim și noi cu ei, pentru o porție sănătoasă de săniuș, de care se poate și abuza, fără efecte secundare, în afară de o fericire prea mare, care va cere, cu insistență, o repetare în ziua următoare.

Înapoi la blog